Comunicarea in familie
21 decembrie 2016
Efectele ecranelor electronice și detoxifierea digitală
23 decembrie 2016

Alimentația sănătoasă

Cuvinte cheie

hrană sănătoasă, coloranți, conservanți, antioxidanți, agenții de textură, intensificatorii de gust, macronutrienți, micronutrienți, meniu, boli, sănătate

 

Contextul modulului

Statisticile arată că România este pe primul loc în Europa la numărul copiilor aflați la vârsta pubertăţii diagnosticaţi cu cancer şi pe locul trei în ceea ce privește copii bolnavi de obezitate. Cu alte cuvinte, principala cauză de mortalitate în rândul copiilor din România e cancerul iar unul din patru copii români este bolnav de obezitate.

Spre deosebire de copii, în rândul adulţilor români, principala cauză de mortalitate o reprezintă bolile cardio-vasculare, iar pe locul 2 este cancerul. De altfel, România se află pe primul loc în Europa la decesul cauzat de bolile cardio-vasculare.

A treia cauză de mortalitate în rândul românilor este dată de bolile aparatului digestiv, un român din patru fiind obez iar un român din doi, supraponderal.

Alimentaţia este principala cauză a acestei statistici îngrijorătoare iar mulţi români mănâncă într-o proporţie mult prea mare alimente care provoacă şi întreţin aceste boli, respectiv: grăsimi nesănătoase, dulciuri în exces, mezeluri, semipreparate, mâncare tip fast-food  (cartofii prăjiti), prăjeli, chips-uri, îngheţată, băuturi carbogazoase, băuturi energizante.

Ce au în comun toate aceste produse alimentare:

*          sunt toate frumos ambalate

*          cu mirosuri îmbietoare

*          cu un culorit aprinse

*          cu gusturi intense

Dar sunt profund nocive din cauza substanţelor chimice pe care le conţin.

Dimineața, un copil poate mânca, după caz, pâine cu brânză cu preparate din carne (salam, mușchiuleț, alte mezeluri), omletă, sau lapte cu cereale, sau pe drum spre şcoală un corn cu ciocolată, sau în pauză o “eugenie”.

La prânz, garnitura de cartofi prăjiți  este preferată alături de – în cel mai fericit caz – mâncare gătită cu carne.

Peste zi, mănâncă de la magazin, diverse produse ambalate și/sau sucuri ori gustări tip fast food.

Eventual, seara există posibilitatea să mănânce puțin mai sănătos, în funcție de obiceiurile alimentare ale fiecărei familii.

 

Ce introduce, zilnic, în organism prin această alimentație, arătăm tot cu titlu de exemplu:

– preparatele din carne, în special cele în nuanțe rozalii, conțin azotat de potasiu, fără de care nu ar mai fi la fel de atrăgătoare

– produsele perisabile din carne (crenvurști, parizer) conțin mari cantități de apă şi aditivi

– legumele cel mai adesea conțin azotaţi şi azotiţi (substanţe toxice) dacă nu sunt achiziționate dintr-o sursă sigură

– pâinea poate conţine până la 34 de aditivi

– băuturile carbo-gazoase conțin drept colorant cel mai adesea tartrazină, o  substanță chimică foarte periculoasă.

Acest modul vin în întâmpinarea familiilor moderne, preocupate de relația dintre hrană și sănătate.

 

Obiectivele modulului

  • Creșterea nivelului de conștientizare al participanților privind problemelor curente ale alimentației
  • Informarea participanților despre beneficiile hranei sănătoase
  • Prezentarea participanților de soluții și recomandări practice la problemele de alimentație

 

Ce oferă părinților acest modul?

  • Informații sistematizate și accesibile despre coloranți, conservanți, antioxidanți, agenții de textură, intensificatorii de gust, macronutrienți și micronutrienți
  • Exemple practice despre asocieri corecte între alimente de exemplu nu se combina fructele cu legumele, proteinele cu amidonul, grasimile cu proteinele, proteinele cu fructele dulci si semiacide.
  • Propuneri de meniuri sănătoase la micul dejun, prânz și seara

 

Structura și durata

Modulul durează 3-4 ore, cu o pauză (coffee-break).

În prima parte se vor prezenta preponderant informații teoretice și de obicei după pauză propunem exerciții de învățare experiențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *